Colegiul Tehnic "Simion Mehedinți" Codlea

Proiect educațional

Eminescu - legenda sufletului românesc


Mihai Eminescu este considerat poetul național al României, fiind recunoscut pentru geniul și originalitatea sa. El a fost nu numai un mare creator de versuri, ci și un gânditor profund, un patriot convins și un ziarist implicat în problemele sociale și politice ale vremii sale. Prin opera sa, el a contribuit la formarea conștiinței naționale și la afirmarea identității culturale a poporului român.

Simion Mehedinti

În data de 15 ianuarie 2024, cu ocazia împlinirii a 174 de ani de la nașterea lui Eminescu, colegiul în colaborare cu Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, ASTRA, Despărțământul Nicolae Căliman Codlea au organizat evenimentul de omagiere a marelui poet. Elevii și cadrele didactice prezente la eveniment au avut onoarea și bucuria de a afla de la membrii Asociațiunii ASTRA, lucruri interesante și noi despre Eminescu, despre contextul istoric și cultural în care a trăit și creat, despre influențele și sursele sale de inspirație, despre mesajele și valorile pe care le-a transmis prin scrierile sale.

Prin diversitatea ofertei educaționale se urmărește acoperirea nevoilor de educație la nivel local și regional, ținându-se cont și de grupurile de interes reprezentative la nivelul școlii: elevi, părinți, profesori și agenți economici.

Simion Mehedinti

Elevii școlii care au recitat poezii și au prezentat viața și activitatea lui Eminescu au avut o contribuție esențială la succesul întâlnirii, demonstrând talent, pasiune și respect pentru opera lui Eminescu. Au interpretat cu emoție și expresivitate versurile sale, reușind să transmită publicului frumusețea și profunzimea poeziei eminesciene, precum și sentimentele și gândurile pe care le-a inspirat poetul. Elevii noștri au fost aplaudați și felicitați de membrii cenaclului, care au apreciat efortul și entuziasmul lor. Ei au fost un exemplu de implicare și de creativitate pentru ceilalți elevi, care au fost stimulați să citească și să descopere mai multe opere ale lui Eminescu. Au fost, de asemenea, un motiv de mândrie și de admirație pentru profesorii lor, care i-au încurajat și susținut în această activitate. Au fost, într-un cuvânt, niște ambasadori ai culturii și ai valorilor eminesciene.

Îi mulțumim cenaclului literar Astra din Codlea pentru această ocazie unică și memorabilă de a ne apropia de Eminescu și de a ne îmbogăți cunoștințele și orizontul cultural. Îi mulțumim și lui Eminescu pentru tot ce ne-a lăsat moștenire: o operă de artă, o lecție de viață, o sursă de lumină.