Articole 2016 - 2017


”Nu-ți cumpăra visele!”27 mai 2017

În perioada martie – mai 2017, Colegiul Tehnic ”Simion Mehedinți” a derulat proiectul de prevenire a consumului de droguri , “NU-ȚI CUMPĂRA VISELE!” Scopul acestui demers a fost informarea elevilor, profesorilor și a părinților cu privire la efectele nefaste pe care le poate avea consumul de alcool și canabis. Se știe că adolescenţa este perioada marilor tentații și a iresponsabilității. Potrivit studiilor, adolescenții văd în alcool, tutun și droguri un alt mod de a cunoaște lumea, un “ajutor” de a relaționa mai bine, de a uita de probleme, de a evada sau de a se afirma. Îngrijorătoare sunt datele privind vârsta la care începe consumul de substanțe toxice: 13 ani...

Tocmai din aceste motive, proiectul “NU-ȚI CUMPĂRA VISELE!” a inclus activități de informare și conștientizare, aplicarea unui chestionar, realizare de materiale informative multimedia, precum și vizionarea unui film tematic, urmat de discuții specifice. Concluzia finală a fost că adevăratele vise se construiesc adoptând un stil de viață sănătos, în care munca, prietenia, hobby-urile și studiul își au un loc important.


Ultimul clopoțel26 mai 2017

Joi, 25 mai, a sunat ultimul clopoțel pentru absolvenții de liceu ai Colegiului Tehnic ”Simion Mehedinți”. În ritm de Gaudeamus, elevii și profesorii claselor a XII-a s-au îndreptat in corpore către sala festivă a școlii pentru a marca acest eveniment cu totul special în viața liceenilor. Atât actualul director al școlii, doamna profesoară Itigan Cătălina, cât și fostul director, doamna profesoară Sibechi Viorica, au ținut să felicite elevii pentru drumul parcurs în cei patru ani de liceu, subliniind de asemenea importanța valorilor însușite în cadrul colegiului și a nevoii de a învăța, mai departe, pe tot parcursul vieții. După tradiționalele urări de succes la examenele de bacalaureat și de admitere la facultate, a urmat predarea ștafetei către viitorii absolvenți de liceu, aceștia acceptând responsabilitatea de a duce mai departe valorile școlii și prestigiul acesteia. Momentul mult așteptat a fost premierea celor mai buni elevi pentru rezultatele la învățătură și participarea la diverse activități educaționale și de voluntariat. Între aceștia, Drăgușin Rebeca Paula, eleva clasei a XII-a B, a fost desemnată (cu media 9,36) șef de promoție 2017. La final, fiecare clasă a ținut să-și prezinte propriul album video cu amintiri din anii de liceu.

Iată clasele, diriginții și premianții:

Clasa a XII-a A, diriginte: Sinu Daniela

Elevii premiați: Dumitrașcu Alexandra (premiul III), Oprea Maria, Bolîndu Beatrice, Bordea Manuela și Carole Alina (mențiuni).


Clasa a XII-a B, diriginte: Chirilă Dana

Elevii premiați: Drăgușin Rebeca (premiul I), Roman Alexandra (premiul II), Florean Luiza (premiul III), Sulică Monica, Brînzei Goergiana, Latu Cristina, Filon David, Fenechiu Luiza, Dan Răzvan, Moldovean Bianca, Craiu Claudia, Sulică Cătălina, Condurache Georgiana (mențiuni).


Clasa a XII-a CE, diriginte: Șerban Mariana

Elevii premiați: Cheptroșu Elena (premiul II), Grigore Florin (premiul III), Micuț Adrian, Ganea Simona, Motcă Ionel (mențiuni).


Clasa a XII-a M, diriginte: Boga Valentina

Elevii premiați: Drăgușin Silviu (premiul III), Petruț Lidia, Mocanu Cristian, Mihai Raul (mențiuni).


High Tech8 mai 2017

În data de 5 mai 2017, Facultatea de Inginerie Electrică din București a organizat cea de-a VII-a ediție a concursului High Tech, adresat elevilor cu spirit inovativ și preocupări în domeniul ingineriei electrice. Tematica concursului a cuprins aspecte de actualitate în acest domeniu, cum ar fi structuri și echipamente inteligente, aplicații informatice, vehicule electrice și hibride. Colegiul nostru a fost reprezentat cu succes de echipa formată din elevii Baban Marius și Morariu Daniel (XII E), al căror proiect a câștigat locul al III-lea. Îndrumați de profesorii Vereș Adriana și Gătejel Dan, cei doi elevi au venit în fața juriului cu un montaj electric reprezentând acționarea automatizată, cu telecomandă, a unei bariere de acces într-o parcare.


Târgul liceelor8 mai 2017

În perioda 5-7 mai, a avut loc la Brașov Buisness Park anualul Târg al Liceelor, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Brașov. Aflat deja la cea de-a 13-a ediție, târgul și-a propus, ca de fiecare dată, să prezinte absolvenților de gimnaziu oferta educațională a celor 41 de unități școlare brașovene, liceale sau profesionale, între care și Colegiul Tehnic “Simion Mehedinți” Codlea. Cei interesați au putut afla de la școala noastră profilurile și specializările aferente anului școlar 2017 – 2018, agenții economici care susțin practica de specialitate, performanțele recente ale elevilor CTSM și, bineînțeles, dotările de care dispune unitatea codleană.


"BE COOL..."11 aprilie 2017

Ieri, 10 aprilie, elevii de liceu ai colegiului nostru au avut parte, în sala festivă, de o prezentare deopotrivă de interesantă și de instructivă. Ce înseamnă să fii cool la volan? Oare să fii teribilist, băut sau sub influența altor droguri decât alcoolul?

Desigur că nu, au răspuns intuitiv elevii la întrebările puse de Sebastian Itu, unul dintre performerii echipei Napoca Rally Academy, care se ocupă nu numai de activități sportive, dar și educative în colaborare cu școli, inspectorate școlare și Poliția română. Punând bazele proiectului "Be cool ...gândește înainte!", piloții echipei campioane și-au propus să le vorbească tinerilor liceeni despre riscurile teribilismului în trafic și ale șofatului sub imperiul drogurilor.

Prin prezentarea unor clipuri video cu impact emoțional ridicat și prin dialog, s-a demonstrat cât de subțire poate fi granița dintre viață și moarte dacă alegem să conducem cu viteză, fără centură de siguranță, vorbind la telefon sau după ce am băut alcool ori am consumat alte droguri.

Întâlnirea de luni cu Napoca Rally Academy, pentru care elevii CTSM au manifestat un interes deosebit, a fost așadar o parte a unei campanii de responsabilizare, menite să reducă numărul de accidente rutiere.


Tradiții și obiceiuri pascale3 aprilie 2017

Joi, 30 martie, a avut loc la Făgăraș Concursul "Tradiții și Obiceiuri de Paști în Țara Făgărașului", ca parte a proiectului educațional regional "Biserica, Școala, Familia Creștină".

Colegiul nostru, reprezentat de șase elevi, îndrumați de doamnele profesoare Itigan Cătălina, Vereș Adriana și Mătrăcaru Mirela, a avut o prezență meritorie, dovedind încă o dată că tradițiile și obiceiurile naționale pot fi și trebuie promovate de pe băncile școlii, în strânsă legătură cu ceea ce se învață acolo.

Să subliniem, astfel, la secțiunea "Dulciuri de post", locul întâi obținut de elevele Hanțaru Alexandra (X AP IP) și Hanțaru Adriana (XI A). La secțiunea "Icoane pe sticlă", elevii Roaia Cosmin, Pal Ștefania și Iancu Alexandru (clasa IX E IP) au primit mențiune, ca de altfel și eleva Vas Maria (IX A IP) pentru "Poezii specifice Paștelui". Nu în cele din urmă, să remarcăm mențiunea cu care au fost răsplătiți, la categoria "Costume populare", toți cei șase elevi mai sus enumerați.

Cuvinte dulci,
rostite pentru Tine


de Vas Maria, IX A IP

Cum e pomul fără floare,
Cum e cerul fără soare,
Cum e timpul nesfârșit
Și inima fără culoare,

Cum e cartea necitită
Și cum visul prinde aripi,
Tot așa tânjesc și eu
Izbăvirea sufletului meu.

Căci cunosc a Ta putere
Și-ale Tale mari minuni,
Vreau înainte de toate,
Să mă scapi de al meu chin.

Gândurile mele toate,
Să le-ndrepți în altă parte,
Tot ce-i bun venind din mine,
Să m-ajute să fac bine

Vântul când se va porni,
Adevărul voi grăi,
Gura mea Te va slăvi
Și voi aștepta să Vii.

Drumul Tău ca și al meu,
Este nevoios și greu
Dar toate vor merita
Când salvare voi afla.

Toți Te vor întâmpina
Rugăciuni vor înălța
Slavă Ție vor cânta
Așteptând chemarea Ta.

Păcatul se va ierta,
Trâmbițele vor suna,
Veste mare se va da
Și din morți vei Învia.

Voi slăvi puterea Ta,
Calea Ta o voi urma
Sfânta Învierea Ta
Viața îmi va lumina.


Concursul "PETRU PONI"13 martie 2017

Buna participare a elevilor noștri la competițiile de profil s-a confirmat și cu ocazia concursului național de chimie "Petru Poni", etapa județeană. Pregătiți de doamna profesoară Costea Mioara, majoritatea elevilor CTSM prezenți în data de 11 martie la Colegiul Tehnic "Mircea Cristea" din Brașov a obținut mențiune: Dumitrașcu Alexandra (XII A), Oprea Anca (XII A), Dumitru Maria (IX C), Motaș Ioana (IX C), Neculoiu Naomi (IX C) și Drăgulescu Valentin (IX C).


8 martie9 martie 2017

S-a sfârșit iarna. E martie în calendar. Martie aduce primăvara, este momentul în care oamenii încep să caute primul ghiocel, ca semn de netăgăduit al noului anotimp. Odată cu florile parfumate și cu primele raze de soare ale lui martie vin și sărbătorile primăverii, ale veșniciei, ale reînvierii și a tot ceea ce semnifică femeie.

C.T.S.M a sărbătorit Primăvara și pe cea care e mama, iubita, prietena, dascăl și anume Femeia. Pe parcursul unui program literar-muzical, elevi, cadre didactice și părinți au trăit emoția versului și a cântecului. Programul a fost pregătit de elevi de gimnaziu și liceu, alături de doamnele profesoare Georgeta Ionel și Ilea Nelida.


Olimpiade tehnice3 martie 2017

În perioada februarie – martie, s-au desfășurat olimpiadele interdisciplinare din aria curriculară “Tehnologii”, etapa județeană. Să remarcăm, ca și anul trecut, participarea meritorie a elevilor colegiului nostru. Astfel, la C.T. "Remus Răduleț" din Brașov, Daniel Morariu s-a dovedit a fi cel mai bun dintre elevii de clasa a XII-a la domeniul electric. Elevul profesorilor coordonatori Vereș Adriana și Gătejel Dan va participa la etapa națională ce va fi găzduită de județul Vâlcea. Același loc fruntaș a fost obținut de Silviu Drăgușin la C. T. "Transilvania", în concursul rezervat domeniului mecanică, pentru clasa a XII-a. Pregătit de profesorii Sibechi Viorica, Buruiană Raveca și Teodorescu Eugenia, elevul nostru va pleca la Botoșani pentru faza națională. Nu în cele din urmă, trebuie să remarcăm performanța elevei Hanțaru Adriana în competiția dedicată domeniului alimentație publică, clasa a XI-a, desfășurată tot în Brașov, la C. N. "A. Bârseanu". Eleva colegiului nostru, coordonată de profesorii Itigan Cătălina și Ionel Georgeta, s-a clasat pe locul al 4-lea, fiind răsplătită cu mențiune.


NR. CRT. NUMELE ȘI PRENUMELE CLASA DOMENIUL PREMIUL OBȚINUT
1. Morariu Daniel XII E Electric Premiul I
2. Drăgușin Silviu XII M Mecanică Premiul I
3. Hanțaru Adriana XI AP Alimentație publică Mențiune

Se reiau cursurile11 ianuarie 2017

Potrivit ISJ Brașov, "Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, întrunit în data de 11 ianuarie 2017 - ora 9.00 la sediul Prefecturii Brașov a luat decizia reluării cursurilor în toate instituțiile brașovene de învățământ preuniversitar, începând de joi, 12 ianuarie 2017."


Serbare de Crăciun24 decembrie 2016

Colegiul Tehnic "Simion Mehedinți" a încheiat cursurile din acest an cu tradiționala serbare ocazionată de Nașterea Domnului. În sala festivă, colegi, profesori și părinți au primit cu drag colindele în română și germană cântate cu suflet de cei mici, de la gimnaziu. Să remarcăm, de asemenea, interpretarea cu talent și convingere a unei scenete de Crăciun de către elevii clasei a VI-a, coordonați de doamna dirigintă Crina Popa. În final, corul Phoenix al școlii noastre, dirijat de doamna profesoară Mioara Costea, ne-a demonstrat că locul al treilea obținut în urmă cu câteva zile la concursul de colinde de la Hălchiu nu a fost unul întâmplător. Urmează o vacanță binemeritată. Crăciun fericit și un An Nou plin de reușite!


1 Decembrie, Ziua Marii Uniri30 noiembrie 2016

Elevii și profesorii CTSM au sărbătorit ieri Ziua Marii Uniri. Organizat de doamna profesoară Ionel Georgeta, evenimentul s-a desfășurat în sala festivă a școlii noastre și a debutat, cum era și firesc, cu intonarea imnului național al României. În continuare, doamna profesoară Alina Tânjală a prezentat elocvent semnificația istorică pe care o poartă această zi, precum și evenimentele principale care au dus la Marea Unire din 1918. Mica dar foarte frumoasa serbare s-a încheiat cu un recital de versuri și cântece patriotice susținut de elevii colegiului.


Balul Bobocilor10 noiembrie 2016

Dacă-i bal, bal să fie! Mergând pe această idee, viitorii absolvenți ai liceului nostru au organizat balul bobocilor pentru clasele a IX-a, evenimentul având loc în data de 10 noiembrie, la restaurantul Tess din Ghimbav. Înainte ca muzica și dansul să-și intre în drepturi, s-a desfășurat tradiționalul concurs pentru desemnarea titlurilor de Miss Boboc și Mister Boboc. La întrecere au participat cinci perechi, fiecare trebuind să-și dovedească priceperea la dans, karaoke, declarație de dragoste, dicție sau cultură generală. În urma probelor pline de haz, juriul a deliberat și a nominalizat ca învingători perechea formată din Ștefania Vartolomeu (IX C) și Ionuț Cosmin. (IX B). A urmat, evident, pentru câteva ore bune, distracția pe muzică și dans.


Aniversarea a 90 de ani de existență4 noiembrie 2016

Săptămâna “Școala altfel” a culminat vineri, 4 noiembrie, cu aniversarea de către colegiul nostru a 90 de ani de existență. O zi deosebită, plină de emoție, marcată în primul rând de revederi peste ani între foști și actuali profesori, maiștri, directori și elevi, între care Muntean Cătălin, actualul edil de frunte al orașului. Programul, stabilit cu minuțiozitate, a inclus vizitarea școlii de către invitați, momente artistice, clipe de răgaz în care s-au depănat amintiri și s-au schimbat impresii, gustări pregătite cu măiestrie de specialiștii în industrie alimentară ai școlii noastre și, bineînțeles, cuvântări și premieri.

Să remarcăm, între acestea, evenimentul organizat în sala festivă. Aici au luat cuvântul conducerea de acum a școlii, precedentul director, domnul profesor Marian Horia, și ex-directoarea-adjunctă, doamna profesoară Golea Maria, acum la venerabila vârstă de 85 de ani și care, cu o jumătate de veac în urmă, a pus bazele acestei școli. În semn de prețuire pentru invitații de onoare, elevi de liceu și gimnaziu și-au demonstrat talentul prin interpretări muzicale, instrumentale, dramatice și recitări de poezie în limbile germană, franceză și română din creația poetului Rainer Maria Rilke, de la a cărui moarte se împlinesc, anul acesta, 90 de ani.


Școala "altfel": activități sportive3 noiembrie 2016

În intervalul 1 - 3 noiembrie 2016, în cadrul Săptămânii altfel, sportivii noștri, pregătiți de domnul profesor Niță Paul, au avut din nou ocazia să-și etaleze priceperea la o serie de competiții devenite deja tradiționale în cadrul Colegiului Tehnic "Simion Mehedinți". Ca de obicei, succesul cel mai mare, ca număr de participanți, l-a avut concursul de cros, care a bifat, astfel, cu succes, cea de-a IX-a sa ediție. Nu mai puțin populare s-au dovedit a fi concursurile de tenis de masă și skandenberg, acesta din urmă un adevărat duel al mușchilor, forței și orgoliilor, supervizat de specialiștii de la Power Gym Codlea. Iată, mai jos, rezultatele complete:


CROS: gimnaziu-fete


NR. CRT. NUMELE ȘI PRENUMELE CLASA PREMIUL OBȚINUT
1. Agache Andra VIII Premiul I
2. Racoveanu Daniela VI Premiul II
3. Preda Larisa VIII Premiul III

CROS: gimnaziu-băieți


NR. CRT. NUMELE ȘI PRENUMELE CLASA PREMIUL OBȚINUT
1. Floricel Ciprian VIII Premiul I
2. Pavel Bogdan VIII Premiul II
3. Miron Alexandru VI Premiul III

CROS: liceu-fete


NR. CRT. NUMELE ȘI PRENUMELE CLASA PREMIUL OBȚINUT
1. Stănilă Alexandra X AP - L 3IP Premiul I
2. Hanțaru Alexandra X AP - L 3IP Premiul II
3. Motaș Ionela IX C Premiul III

CROS: liceu-băieți


NR. CRT. NUMELE ȘI PRENUMELE CLASA PREMIUL OBȚINUT
1. Vasiloiu Andrei X AP-L 3IP Premiul I
2. Țăposu Constantin XI A 3IP Premiul II
3. Micuț Adrian XII CE Premiul III

Tenis de masă: liceu-fete


NR. CRT. NUMELE ȘI PRENUMELE CLASA PREMIUL OBȚINUT
1. Dumitrașcu Alexandra XII A Premiul I
2. Spânu Ecaterina XI B Premiul II

Tenis de masă: liceu-băieți


NR. CRT. NUMELE ȘI PRENUMELE CLASA PREMIUL OBȚINUT
1. Miron Marius XII CE Premiul I
2. Mânecuță Ionuț X EM 3 IP Premiul II
3. Savu Darius XI AP Premiul III

Tenis de masă: gimnaziu-băieți


NR. CRT. NUMELE ȘI PRENUMELE CLASA PREMIUL OBȚINUT
1. Slăveanu Denis VIII Premiul I
2. Sărariu Marian VIII Premiul II

Skandenberg: categoria -70kg


NR. CRT. NUMELE ȘI PRENUMELE CLASA PREMIUL OBȚINUT
1. Gligoraș Vlad XI B Premiul I
2. Micuț Adrian XII CE Premiul II
3. Lucea Sebi XI M 3 IP Premiul III

Skandenberg: categoria +70kg


NR. CRT. NUMELE ȘI PRENUMELE CLASA PREMIUL OBȚINUT
1. Motaș Robert XII CE Premiul I
2. Comănelea Nicușor XI M 3 IP Premiul II
3. Dăneț Cosmin XI M 3 IP Premiul III


Școala "altfel": concurs de șah2 noiembrie 2016

Câștigătorii concursului Cavalerii Mesei de Șah, desfășurat în data de 2 noiembrie 2016, nu mai reprezintă o noutate. Deja oameni "de-ai casei", Tiberiu Manolescu și Horațiu Căpăcian și-au croit fără emoții drumul până în finala competiției, unde Horațiu și-a adjudecat locul fruntaș dovedind ceva mai multă siguranță de sine decât anul trecut. A existat, totuși, și o premieră, în sensul clasării pe locul al treilea a elevei Daniela Sinu, prima fată care a urcat vreodată pe podiumul competiției în cele unsprezece ediții ale sale.

Felicitări preminaților și, cu această ocazie, lansăm amatorilor de șah din școala noastră provocarea de a încerca la viitoarele ediții ale concursului să zdruncine poziția de lideri pe care cei doi băieți și-au asumat-o de ceva vreme.

Rezultate finale:


NR. CRT. NUMELE ȘI PRENUMELE CLASA PREMIUL OBȚINUT
1. Căpăcian Horațiu VI Premiul I
2. Manolescu Tiberiu VII Premiul II
3. Sinu Anisia VI Premiul III

Școala "altfel": concurs de eseuri1 noiembrie 2016

Cea de-a VIII-a ediție a concursului de eseuri în limba engleză, început în octombrie și finalizat în noiembrie cu ocazia Săptămânii altfel, a avut ca temă următoarea întrebare: How would you spend one million dollars? Cu excepția câtorva eseuri, inclusiv cele câștigătoare, celelalte lucrări s-au dovedit a fi în mare măsură repetitive și sărace în conținut ideatic. Puțini elevi au reușit să treacă mai departe de ceea ce milionul oferă în mod obișnuit: o imediată umplere a golurilor materiale, nu întotdeauna relevante. O vilă, neapărat cu nenumărate dormitoare, jacuzzi, mașini care să te dea pe spate etc. Totuși, această perspectivă generală dominată de un materialism visător este perfect explicabilă având în vedere background-ul social al majorității elevilor. Pentru aceștia, $1,000,000 activează legea compensației.

Pe de altă parte, au fost și elevi care au privit dincolo de propriul ego, fără a-l neglija însă în totalitate. A avea bani mulți înseamnă pentru aceștia a-ți ajuta aproapele în dificultate, categorie de care elevul CTSM este perfect conștient. Mai înseamnă și a te ajuta (nu satisface!) pe tine însuți, oferindu-ți șansa la studii de calitate sau de a-ți lărgi orizontul călătorind prin lume. În acest context se înscriu eseurile câștigătoare, aparținând Deliei Olteanu (X B), cu cea mai bună lucrare, secondată de George Pintilie (XI B) și Magda Petruț (X B), pe locul al treilea. Să cităm, în final, din lucrare, concluzia aleasă de ocupantul locului întâi:

“All in all, I can say that it doesn’t matter what you give but how much love you put into what you choose to share. I also believe that giving makes you happy and accomplished.”


Un nou început12 septembrie 2016

Colegiul Tehnic “Simion Mehedinți” a deschis azi, 12 septembrie, porțile către un nou an școlar. Elevii și profesorii s-au reîntâlnit cu emoție după o vacanță binemeritată, iar bobocii au făcut cunoștință cu noii colegi și dascăli. Tradiționala festivitate de deschidere a început cu binecuvântarea Părintelui Stăniloiu, urmată de cuvântarea doamnei directoare Sibechi Viorica, care a subliniat importanța procesului de învățământ și felul în care colegiul nostru este pregătit să răspundă exigențelor actuale. Trebuie să remarcăm și prezența edililor de frunte ai Codlei, primarul Muntean Cătălin și viceprimarul Câmpeanu Paul, cel dintâi urându-le succes atât viitorilor absolvenți, cât și noilor veniți în unitatea școlară. În cele din urmă, doamna directoare a anunțat clasele și diriginții urându-le, firește, succes în noul an școlar.


Deschiderea anului școlar 2016-20177 septembrie 2016

Festivitatea de deschidere a anului școlar 2016-2017, în cadrul Colegiului Tehnic "Simion Mehedinți", va avea loc luni, 12 septembrie, începând cu ora 9.30. Elevii și părinții sunt rugați să fie prezenți în careul școlii cu cel puțin 20 de minute mai devreme, pentru buna desfășurare a evenimentului.

Vă mulțumim!

x
Acest site foloseste cookie-uri pentru determinarea numărului de utilizatori. Detalii. Este în regulă!